Інтерв'ю з Mad Cypha

PDFДрукe-mail

Рейтинг Користувача: / 11
НайгіршеНайкраще 

Всім Мир! Наше наступне інтерв*ю з Івано-Франківським гуртом Mad Cypha. Нагадую, що остання робота Сайфи називається "Без вариантов", і мені ,власне, вона дуже сподобалась. В склад колективу входять D.E.C. (Da Ebony Conscience) та Dead Laim. Сьогодні ми поговоримо з обома. 

Отож переходимо до запитань, і першим з них буде ,так сказати, загальне питання : як ви прийшли до хіп-хопу, як появилась група і як зустрічали людей,які зараз являються її учасниками?

D.E.C.

Перш за все варто сказати, що склад групи таки змінився з моменту її заснування, як довго і болісно ми це не відтягували. Тому, на даний момент, представляємо Мед Сайфу здебільшого ми удвох. Але Стеце і Прост є невід"ємною частиною команди, тому розмова йтиме і про них також. Особисто я прийшов до Хіп-Хопу через брейкінг. Спочатку тільки танцював, пізніше бомбили стіни рідного Калуша з друзями, та й, власне, на тренуваннях по брейку з командами Napalm Crew, Vertical Limit я й познайомився з основними діячами Хіп-Хоп Культури в ІФ. Тоді всі тримались якось дружніше, чи просто мені так здавалось? Знайомились, тусили, ходили на вечірки, батлували, отримували задоволення, коротше... Доречі, писати тексти на ебоніку і пробувати дійсно всерйоз займатись музикою мене надихнув Лайм (він, мабуть, і сам цього не знає :)

Лайм:

К Хип-Хопу я пришел в конце 1999 года, услышав на батином диске песню Кулио про рай для гангстеров, стало интересно… потом ребята в школе подкинули ещё пару кассет и понеслось… Как и D.E.C. занимался брейком, с граффити не сложилось и я отложил свои художества в длинный ящик, в 2002 впервые попробовал себя в роли МС, это была моя первая группа – «Братья по разуму», но просуществовала она не долго, её хватило ровно на два трека, именно при исполнении второго я и познакомился с D.E.C., это был батл по «Фристайлу» (М-да, фрістайл-батлом це назвати було важко, особливо з моєї сторони :) (D.E.C.)… Но мы сначала скорее соперничали нежели сотрудничали, но со временем это всё переросло в крепкий союз…

D.E.C.

Всі люди, які зараз з нами в тусі перезнайомились ще в старі добрі часи - 2002-2004 роки, так і тримаємось разом дотепер. На момент створення Мед Сайфи (номінально 2005рік) було 2 різних МС, які хотіли зробити щось більше, ніж писати нові куплети на наступне паті, тому ми з Лаймом вирішили працювати як колектив (в мене вже була концепція Сайфи, Лайм погодив), потім запропонували участь Просту, пізніше всі троє підтримали поповнення в лиці Стеце).

Зрозуміло.Тепер хочу запитати вас про майбутнє.Чи плануються сольні проекти, новий альбом групи і зйомка кліпа чи, можливо,кліпів? Чи будуть експерименти в плані подання треків?

D.E.C.

Планів дуже багато, все обмежується ресурсами, обставинами і виконавцями. На даний момент проживаємо в різних кінцях України, тому все так повільно рухається. Ми взяли непоганий темп - по альбому кожного року :) Може варто трохи призупинитись. Над новим альбомом йде інтенсивна робота, все що я можу сказати. Треки будуть різнопланові, але звязані в одне ціле тематичною і ідейною спрямованістю на розвиток Хіп-Хопу як Культури, тому можна сказати, що він буде самим "хіп-хоповим" з усіх, що були раніше. Ми також є частиною тенденції "takin' back Hip-Hop". Буде кілька коллаборацій, деякі навіть непередбачувані, але це все по факту. Про відео роботи, звичайно, думаємо. Проблема знову ж таки в ресурсах, обставинах і виконавцях, хоча, ідеї є, і , сподіваємось, вони втіляться в продукт. А от на рахунок сольних проектів - з цим будемо зав"язувати швидше всього. Я планую таки в цьому році довести до завершення роботу над Real Recognize Real Vol.II Strugglin Continues і закинути його в мережу як інтернет-реліз (друкувати немає змісту, оскільки більшість треків вже повиходили в EP\LP тих виконавців, з якими писались спільні треки), а також до кінця березня буде готовий ще один проект, на який я покладаю великі надії в плані культуротворчого фактору на теренах України. І все... лавочка закрита, звичайно, будуть сольні співпраці з цікавими людьми, але основні сили та ідеї хотілось би направити в потрібне русло, тобто в репертуар Mad Cypha.

А як на рахунок вашої організації Tha Foundation? Кого там раді бачити і чи буде, ближчим  часом,  поповнення її рядів?

D.E.C.

Tha Foundation (раніше - Mad Cypha Foundation, потім Tha Cypha Foundation) - неофіційне формування  людей,  метою яких є розвиток Хіп-Хоп Культури в Україні. Спочатку це були люди з нашого тісного  творчого кола: Gheto  Blasta (Rashyd i Mixal), Tramps Cru (Tramp i Rashyd), Maadved. Ми працювали  разом в основному. Потім підключили  молодих Sirius MC i Mirror Ghost (MG) та групу В'язні Часу. В  оригінальному складі були також DenN та Інквізитор  (група Інквізиція), але вони на даний час є  офіційними представниками Trilogy Soldiers в Україні, тому самі  розумієте... Коли Enji висловив  бажання приєднатись до складу Tha Foundation, це було несподіванкою. Він  молодий талант з  хорошим вокалом, речитативом і глибиною думки, тож ми не вагались. Через Крика  запропонували  співпрацю Клану Катана, потім відмовились. В планах було розпочати роботу над альбомом  коллаборацій між учасниками, записано кілька треків (вони є вже в мережі - Творена Героями, Don't  take it  Personal), кілька на стадії запису, але не більше. Тому вирішено було робити ставку не на  кількість. І не тільки на  представників музичної сторони Культури, тому зараз учасниками  формування є також Foundation Rockers -  команда b-boys та дуо бітбоксерів K-Squad (раніше K-  Beat).Поки що поповнення не буде... Не те, що немає кому  (тут якраз навпаки - є кілька цікавих  молодих колективів), просто немає змісту. Треба для початку вималювати  якісь пріоритети для  фактичного складу, а вже потім рухатись далі.

Наскільки мені відомо, ти подав заявку щодо вступу в націю Зулу. Можеш розповісти який  саме відділ  ти хочеш представляти і що,власне, тобі потрібно від Зулу?

D.E.C.

Це справді так. Заявку подано, очікуємо з Рашидом документи. Як і Ра, Зомбо, Шекста, я  представлятиму U-Born  Zulu Ukrainian-Russian Division. Що я хочу від Зулу? Для мене, як для людини,  яка не тільки представляє Культуру,  а ще й є її фаном, вже саме членство у Всесвітній Організації,  ім'я якої для багатьох, власне, є синонімом слова  Хіп-Хоп, це максимум, до якого можна йти десятки  років, тим більше в нашій країні. Думаю правильніше було б  спитати що я можу дати Зулу? І тут, маю  сподівання, що не залишуся в боргу, і разом з іншими учасниками U-Born  Zulu Ukrainian-Russian Division посіємо Знання (Knowledge), які зійдуть Мудрістю (Wisdom) і перетворяться в  Розуміння (Understanding) дійсної суті Хіп-Хопу як Культури.

А як Лайм відноситься до організацій такого плану?

Лайм:

Очень позитивно...

Якщо вже ми розібрались з організаціями, то пропоную зупинитись на стані х-х в Україні. Прокоментуйте свою думку на рахунок всього того, що відбувається чи відбуватиметься. Можливо, хочете відзначити когось серед виконавців? Це не обов*язково мають бути МС.

D.E.C.

Якщо говорити стисло, то ситуація така: в Україні є елементи, причому на хорошому рівні розвитку, є виконавці (бі-бої, райтери, ді-джеї, емсі, бітбоксери),але нема культуротворчого фактору, п"ятого елементу - Знання. "без знання основи ви нікому непотрібне стадо, як свідки Єгови" - читав Рашид. Також немає інфраструктури і взаємозвязку між людьми, які розвивають Хіп-Хоп Культуру в Україні. Цю ситуацію потрібно виправляти.

Dead Laim

Не хватает мироприятий где были бы представлены все елементы культуры в целом и людей заинтересованых в спонсорской поддержке таковых...

D.E.C.

Відзначати чи виділяти когось конкретно немає змісту, просто варто сказати, що все більше людей у нас роблять Хіп-Хоп усвідомлено, знаючи чим саме вони займаються, а не накладаючи копірку. Також багато хто усвідомлює, що Золота Ера недаремно була так названа і повертаються до тих принципів, того звучання і ставлення до Хіп-Хопу, яке було наприкінці 80-х на початку 90-х. Для себе я називаю це Takin' back Hip-Hop. Дана тенденція не тільки в нас, вона у всьому світі, і ми починаємо йти в ногу з ним.

Запитання безпосередньо від слухачів до D.E.C: для кого пишуться треки на англійській? Твої теми адресуються на закордонного слухача?

D.E.C.: 

Знаєш, я відповім англійською, двома рядками із треку Strugglin' Continues:

"... Doesn't even matter how it sounds cause those who wanna dig it gon' dig it withoutta doubt". В цьому випадку можна перекласти - "немає значення на якій мові, той хто хоче зрозуміти, без сумніву зрозуміє". Я вже неодноразово писав - Хіп Хоп - Всесвітня Культура, тому абстрагуватись від цього за ширмою якихось націоналістичних уподобань просто собі ж в мінус. Український Хіп Хоп є таким незалежно від мовних уподобань, а від географічної території, яка обмежується державним кордоном і називається Україна, тому всі, хто на цій території живуть і займаються розвитком Хіп Хоп Культури і є представниками українського Хіп Хопу. А моя творчість на ebonics (точніше доступній його версії) - це просто моє бачення Хіп-Хоп музики, яка вона повинна бути в моєму ж виконанні, от і все. Закордонного слухача моїми текстами чи вимовою не здивувати, але приємно було б почути колись свій чи наш трек в передачі DJ Premier - Live fom Headquarters :)

Ви є організаторами таких заходів як Underground, і в мене виникає запитання чи планується їх продовження?

Dead Laim:

Да планируется! Я как раз ищу спонсоров на это мероприятие, ибо следующий Aндеграунд будет 10-й по счету, и хотелось бы сделать что-то грандиозное. В идеале - это будет OPEN AIR, но если не получиться, то в каком-то большом помещении, ибо на этом Фесте будут представлены все элементы Культуры с батлами для МС и Брейкеров. Точную дату проведения пока сказать не могу… До этого времени будут проведены несколько маленьких мероприятий на батловой основе!

D.E.C.

Варто також згадати, що Tha Foundation разом з Ex Liberta та 5 Елементів розвиваємо фестиваль Хіп-Хоп Культури під назвою Represent. Він також набирає оборотів, тому в планах - не зупинятися і організовувати все нові і нові заходи для фанів Хіп-Хопу.

Чув у вас йде робота над третім альбомом. Що являтиме собою цей реліз?

D.E.C.

Так, зараз плотно працюємо над новим матеріалом, накопичуємо, готуємо. Є кілька треків вже  готових до  запису, але здебільшого - це сирі ідеї та мінусовки. Тематично планується більш  "хіп хоповий" альбом, ніж  "соціальний", але все з тією ж орієнтацією на "живого" слухача, як і  попередній. Будуть цікаві співпраці з  відомими і молодими виконавцями та бітмейкерами, в  планах відео в підтримку релізу, можливо не одне...  Але виходу альбому передуватиме  кілька релізів, над якими ми працювали до цього. Перш за все - це  альбом Geto Blasta. На  днях а то й раніше вийде в друк лімітованим тиражем компіляція треків різних  виконавців під  продакшн Міхала і Рашида. Там можна буде почути нас, як сольно, так і разом, а також МС-  Т,  М44, Шексту, Рашида. Також найближчим часом в мережу буде залито спільний ЕР D.E.C. &  MC T "The  Main Ingridient", присвячений Хіп Хоп Культурі, повністю під біти Geto Blasta. Ну, і  сподіваюсь закінчити  роботу над Real Recognize Real Vol. II Strugglin Continues, яка вже  занадто затягнулась. Робота кипить...

Зрозуміло. Чекатимемо з нетерпінням ваших нових релізів. Ну що ж, розмовляти  приємно , але  вічність це не триватиме. Позиція ваша зрозуміла і я її розділяю,  певно, як і кожен цінитель  культури під назвою Хіп-Хоп. Тоді пропоную звернутись  до слухача і висловити свої побажання  як українському "хіп-хоповому" народу, так і тим, хто ще не зрозумів частиною чого він  являється.

D.E.C.

Не все те золото, що блистить. Так само, не все те, що є реп, брейк, графіті, бітбокс - не все є Хіп Хоп. ХіпХоп несуть ті, хто роблять усвідомлено, зі знанням і розумінням того, чим вони займаються, тому варто побажати всім представникам дотримуватись основ - Knowledge, Wisdom, Understanding...

Dead Laim

Peace, Love, Unity & Having Fun...

D.E.C.

One.

Щиро вдячний вам за виділений час для цієї бесіди. Від себе хочу побажати всіх благ і вітру в спину а не в лице :). Удачі у всьому. Реасе! 

Додати коментар

Захисний код
Оновити